App: Sensory Room

Korte beschrijving van de app:

Door iedere tik op het touchscreen of druk op een externe schakelaar, help je een korte animatie-verhaal vooruit.

Prijs:

  • Gratis

Beschikbaar via:

  • App Store

Instellingen van de app:

Open de app en je komt op het hoofdscherm terecht. Wanneer je dit spel speelt met een externe schakelaar geef je dit aan bij settings. Standaard staat hij ingesteld op touchscreen.

Spelen:

Touchscreen:

Open de app en druk op play. Iedere keer bij het aanraken van een willekeurige plaats op  het scherm, gaat de animatie bewegen. Bij de volgende aanraking, gaat de animatie verder. Net zolang tot het ‘verhaal’ uit is. Dan kom je weer terug bij het hoofdmenu.

Schakelaar:

Sluit de schakelaars aan zoals beschreven in het document wat onderin bij tips staat.

Als voorbeeld nemen we de Blue2 switch. Zet deze op ON met het schakelaartje voorop. Ga op de iPad in het instellingenmenu naar Bluetooth en maak verbinding met de Blue2 switch. Kies via de mode knop op de Blue2 switch voor mode 1.  Je kan de schakelaars van de Blue2 switch gebruiken of hier nog een externe schakelaar op aansluiten die de jongere goed kan bedienen.

Klik aan de linkerkant in het scherm op het icoontje van de steeksleutel met daarachter settings. Je komt in het instellingenmenu.

Kies hier voor enable switch. Je ziet nu dat de optie one switch geactiveerd is. Druk op het witte kruisje in het rode vak aan recherterkant. Klik nu op play om het spelletje te starten.

Ieder keer als de jongere op de schakelaar drukt gaat de animatie bewegen.

Soortgelijke apps:

  • Switch trainer
  • Car Wash
  • Zoek in de appstore op inclusive technology LTD. Deze ontwikkelaar heeft heel veel van dit soort (gratis/betaalde) apps in verschillende thema’s.

Tips:

  • Schakel begeleide toegang in. Begeleide toegang houdt in dat je delen van het touchscreen van een iPhone of iPad kunt uitschakelen, zodat de jongere een bepaalde app niet kan verlaten. Hoe je begeleide toegang inschakelt, lees je in het bijgevoegde document: Begeleide toegang
  • Hoe je de tablet goed kan positioneren voor een jongere met EMB en hoe je deze kan beschermen met een beschermhoes, lees je in het bijgevoegde document: Positionering tablet
  • Gebruik van schakelaars. Bij sommige apps is het mogelijk om schakelaars te gebruiken in plaats van het touchscreen van de tablet. De verschillende schakelaars en tussenkastje (interfaces) die hiervoor gebruikt kunnen worden, lees je in het bijgevoegde document: Schakelaars en tussenkastjes

De beschrijvingen van apps die zijn opgenomen in de EMB Inspiratiebox zijn bedoeld voor jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Onder jongeren met EMB wordt hier verstaan; jongeren met een ernstige verstandelijke beperking en een lichamelijke beperking met zeer beperkte handfunctie. 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.