App: Sound Touch Lite: Flitskaarten

Korte beschrijving van de app:

Bij het kiezen van één van de afbeeldingen volgt er na het uitspreken van de naam van het voorwerp een foto en geluid. Elk voorwerp heeft vijf verschillende versies om te zien en te beluisteren.

Prijs:

 • Deze app heet Sound Touch Lite. Dit betekent dat je 48 uur lang de app kan testen om daarna te beslissen of je deze wilt aanschaffen.
 • € 5,49

Beschikbaar via:

 • App Store
 • Google Play

Instellingen van de app:

Ga op je tablet naar de instellingen en scrol naar beneden tot je bij de app Sound Touch (lite) bent. Open de instellingen van de app.

 • Voice-over: Hier kan je de voice-over instellen. Als deze functie aan staat spreekt de app de naam van het voorwerp uit voordat de foto en het geluid worden getoond/gehoord. Als deze functie uit staat dan worden de foto en het geluid direct getoond/gehoord (en wordt de naam dus niet uitgesproken).
 • Tekst labels: Als deze functie aan staat dan verschijnt op de foto het woord van het voorwerp. Als deze functie uit staat dan staat het woord van het voorwerp niet op de foto.
 • Aantal items: Je kunt ervoor kiezen om vier, zes, negen of twaalf foto’s op het hoofdscherm te tonen. Hoe minder foto’s hoe groter de afbeeldingen.
 • Afbeelding sluiten met aanraken/pijl: Als je Aanraken selecteert kan er op een willekeurige plaats op het beeldscherm aangeraakt worden om het filmpje te stoppen en terug te keren naar het hoofdmenu. Als je voor de Pijl kiest moet er specifiek op de pijl bovenin het scherm getikt worden om terug te gaan naar het hoofdmenu.

Spelen:

Open de app. Je ziet dan zes categorieën die aan de onderkant van het scherm met afbeeldingen worden afgebeeld: dieren, wilde dieren, wilde vogels, voertuigen, muziekinstrumenten en huishoudelijke apparaten. Op elke pagina zie je twaalf verschillende voorwerpen of minder als je dit hebt ingesteld. Laat de jongere op een voorwerp tikken en de naam van het voorwerp wordt nu uitgesproken. Direct daarna verschijnt een foto en geluid waarop het voorwerp te zien is. Ook staat de naam van het voorwerp op de foto. Deze afbeelding blijft op het scherm staan zolang het beeldscherm niet wordt aangeraakt. Wanneer het scherm op een willekeurige plaats wordt aangeraakt tijdens het tonen van de foto kom je weer op het hoofdscherm met alle voorwerpen. Als de jongere nogmaals op hetzelfde voorwerp tikt komt er een andere foto. Achter ieder voorwerp zitten vijf verschillende korte foto’s en geluiden.

Soortgelijke apps:

 • Je kunt ook Sound Touch 2 voor € 4,49 aanschaffen. Hierin staan 200+ foto’s en geluiden van dieren, natuur, beroepen en menselijke acties.
 • Ook is de app Video Touch hetzelfde als de app van Sound Touch. Het verschil is dat er geen foto’s maar korte video’s worden getoond. Zie de app Video Touch – Dieren voor meer uitleg over deze app.

Tips:

 • Schakel begeleide toegang in. Begeleide toegang houdt in dat je delen van het touchscreen van een iPhone of iPad kunt uitschakelen, zodat de jongere een bepaalde app niet kan verlaten. Hoe je begeleide toegang inschakelt, lees je in het bijgevoegde document: Begeleide toegang
 • Hoe je de tablet goed kan positioneren voor een jongere met EMB en hoe je deze kan beschermen met een beschermhoes, lees je in het bijgevoegde document: Positionering tablet

De beschrijvingen van apps die zijn opgenomen in de EMB Inspiratiebox zijn bedoeld voor jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Onder jongeren met EMB wordt hier verstaan; jongeren met een ernstige verstandelijke beperking en een lichamelijke beperking met zeer beperkte handfunctie. 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.