Korte beschrijving van de app:
Switch Trainer is een app die ontworpen is om te leren omgaan met een of twee schakelaars.
Prijs:
- Gratis, er is een spel ontgrendeld.
- €19.99, alle games zijn ontgrendeld. (Switch Trainer Pro)
Beschikbaar via:
- App Store
Instellingen van de app:
Open de app en je komt direct op het hoofdscherm terecht. Links onderin staat een tandwiel, tik hierop om aan te geven of je met een of twee schakelaars werkt, tik nog een keer om de instellingen te openen:
Gamesettings:
- Language: Hier kan je de gewenste taal instellen.
- Deactivate auto-lock: Hier kan je de automatische vergrendeling van de IPad aanzetten/uitzetten. Wanneer deze aan staat blijft de app constant zichtbaar, ook wanneer de iPad langere tijd niet wordt aangeraakt.
- Show intro screen: Hier kan je de introductie video aanzetten/uitzetten. Wanneer deze aanstaat, wordt aan het begin van iedere spel een korte instructievideo weergegeven.
- Show background images: Hier kan je instellen of je wel of niet achtergrond afbeeldingen wilt zien.
Handling: (je moet een keuze maken uit een van de zes opties)
- Directly, on touch up: Hier start de animatie direct wanneer de vinger wordt opgetild van het scherm.
- Directly on touch down: Hier start de animatie direct wanneer het scherm wordt aangeraakt.
- Scanning, whole screen: Hier wordt het scherm gebruikt als 1 schakelaar. Het hele scherm is 1 schakelaar.
Scanning:
- 2 screen halves: Hier wordt het scherm gebruikt als twee schakelaars, de linker en rechter helft van het scherm dienen dan als twee aparte schakelaars.
- 1 Switch: Hier geef je aan als je gebruikt maakt van een externe schakelaars.
- 2 Switches: Hier geef je aan als je gebruik maakt van twee externe schakelaars.
Door op de > te drukken, kun je de instellingen nog specificeren.
Spelen:
Touchscreen:
Heb je bij de instellingen voor Directly, on touch up / Directly on touch down gekozen dan werkt het spel als volgt: Iedere keer bij het aanraken van het scherm gaat de animatie bewegen. Je moet swipen om naar de volgende animatie te gaan.
Heb je voor scanning, whole screen gekozen werkt het spel als volgt: Iedere keer bij het aanraken van het scherm gaat de animatie bewegen. Bij de volgende aanraking ga je naar de volgende animatie.
Heb je voor scanning, 2 screen halves gekozen werkt het spel als volgt: Bij iedere tik op de linkerkant van het scherm start de animatie start. Bij iedere tik op de rechterkant van het scherm ga je door naar de volgende animatie.
Schakelaars:
Sluit de schakelaars aan zoals beschreven staat in het document wat onderin bij tips staat.
Als voorbeeld nemen we de Blue2 switch. Zet deze op ON met het schakelaartje voorop. Ga op de iPad in het instellingenmenu naar Bluetooth en maak verbinding met de Blue2 switch. Kies via de mode knop op de Blue2 switch voor mode 1. Je kan de schakelaars van de Blue2 switch gebruiken of hier nog twee externa schakelaars op aansluiten die de jongere goed kan bedienen.
Klik rechtsonder in het scherm op het icoontje van de steeksleutel. Je komt in het instellingenmenu. Hier kan je verschillende dingen instellen en de app aanpassen aan de mogelijkheden van de jongere. Kies hier voor gebruik van 1 of 2 schakelaars.
Heb je voor 1 schakelaar gekozen werkt het spel als volgt: Iedere keer dat je op de schakelaar drukt ga je naar het volgende plaatje en druk je nogmaals dan laat je de animatie bewegen.
Heb je voor 2 schakelaars gekozen werkt het spel als volgt: Iedere keer als je op de ene schakelaar drukt, ga je naar de volgende animatie. Wanneer je op de andere schakelaar drukt, gaat de animatie bewegen. Dit kan je meerdere keren achter elkaar herhalen.
De verschillende spelletjes werken allemaal net anders met 1 of 2 schakelaars. In de app kan je via het vraagteken een handleiding openen in Engels of Duits met daarin de beschrijving van de verschillende spelletjes in de app en de verschillende instellingsopties.
De achtergrond kan aan/uit gezet worden, om het visueel rustiger te maken.
Er kunnen visuele prompts aangezet worden, die de jongere eraan herinneren dat er een actie verwacht wordt.
De controle knoppen kunnen worden uitgezet.
Control:
1 schakelaar scanning: Het scankader gaat automatisch van de ene optie naar de andere. Je moet op het juiste moment op de schakelaar drukken om je keuze te maken. Je kan ook de snelheid van scanning instellen.
2 schakelaar scanning: Het scankader gaat niet automatisch van de ene optie naar de andere. De jongere beweegt het door op de ene schakelaar te drukken. Het is ook mogelijk om de tijd die een schakelaar ingedrukt moet worden in te stellen. Ook kan je instellen dat niet iedere druk op de schakelaar wordt geregistreerd. Dit is handig wanneer het voor de jongere lastig is om een keer op de schakelaar te drukken en niet meerdere keren achter elkaar.
Tips:
- Schakel begeleide toegang in. Begeleide toegang houdt in dat je delen van het touchscreen van een iPhone of iPad kunt uitschakelen, zodat de jongere een bepaalde app niet kan verlaten. Hoe je begeleide toegang inschakelt, lees je in het bijgevoegde document: Begeleide toegang
- Hoe je de tablet goed kan positioneren voor een jongere met EMB en hoe je deze kan beschermen met een beschermhoes, lees je in het bijgevoegde document: Positionering tablet
- Gebruik van schakelaars. Bij sommige apps is het mogelijk om schakelaars te gebruiken in plaats van het touchscreen van de tablet. De verschillende schakelaars en tussenkastje (interfaces) die hiervoor gebruikt kunnen worden, lees je in het bijgevoegde document: Schakelaars en tussenkastjes
De beschrijvingen van apps die zijn opgenomen in de EMB Inspiratiebox zijn bedoeld voor jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Onder jongeren met EMB wordt hier verstaan; jongeren met een ernstige verstandelijke beperking en een lichamelijke beperking met zeer beperkte handfunctie.