App: Yrsa Dobbel

Korte beschrijving van de app:

Jongeren met een beperking kunnen nu gewoon meespelen met een gezelschapsspel. Yrsa Dobbel maakt het eenvoudig om een dobbelsteen te rollen, ook voor jongeren met een (zeer) beperkte handfunctie. Ook wordt er in deze app rekening gehouden met jongeren die slechtziend/blind zijn.

Prijs:

 • Gratis

Beschikbaar via:

 • App Store
 • Google Play

Instellingen van de app:

Open de App. Je kan nu kiezen voor Engels of Nederlands. In het beginscherm heb je drie keuzes:

 • Spelen: Wanneer je op spelen drukt start je direct. Je kunt vooraf kiezen welke dobbelsteen je wilt gebruiken en de instellingen aanpassen.
 • Dobbelstenen: Hier kan je kiezen met welke dobbelsteen je wilt gaan gooien. Dit zal afhankelijk zijn van welk gezelschapsspel je gaat spelen. De volgende dobbelstenen zijn beschikbaar in zwart-wit en hoog contrast : Kleuren, richtingen, stippen, relaties, vormen.
 • Instellingen:
 • Gebruik heel scherm: Het hele scherm van de tablet voldoet als aanraakvlak. Waar de jongere het scherm ook aanraakt, de dobbelsteen zal gaan rollen. Je kan deze functie ook uitzetten, dan moet er gericht op de dobbelsteen getikt worden om deze te laten rollen.
 • Wachttijd na dobbelen: Je kan instellen na hoeveel seconden er opnieuw gegooid kan Wanneer er geen wachttijd is ingesteld en de jongere achter elkaar op het scherm drukt blijft de dobbelsteen rollen. Als je wel een wachttijd instelt rolt de dobbelsteen pas opnieuw na het aantal ingestelde seconden.
 • Wachttijd na schudden: De dobbelsteen schudt na het aantal ingestelde seconden en maakt een geluid. De jongere wordt nu uitgelokt om nogmaals het scherm aan te raken voor een nieuwe worp.

 Spelen:

Laat de jongere het scherm van de tablet aanraken. Het scherm reageert goed op aanrakingen; het hoeft maar licht op een willekeurige plaats aangeraakt te worden om de dobbelsteen te laten rollen. Of laat de jongere gericht op de dobbelsteen drukken (indien je gebruik heel scherm hebt uitgeschakeld). Wanneer het scherm wordt aangeraakt, gaat de dobbelsteen rollen. Het aantal ogen wat gegooid is wordt hardop uitgesproken.

Tips:

 • Schakel begeleide toegang in. Begeleide toegang houdt in dat je delen van het touchscreen van een iPhone of iPad kunt uitschakelen, zodat de jongere een bepaalde app niet kan verlaten. Hoe je begeleide toegang inschakelt, lees je in het bijgevoegde document: Begeleide toegang
 • Hoe je de tablet goed kan positioneren voor een jongere met EMB en hoe je deze kan beschermen met een beschermhoes, lees je in het bijgevoegde document: Positionering tablet

De beschrijvingen van apps die zijn opgenomen in de EMB Inspiratiebox zijn bedoeld voor jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Onder jongeren met EMB wordt hier verstaan; jongeren met een ernstige verstandelijke beperking en een lichamelijke beperking met zeer beperkte handfunctie. 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.