Bakactiviteit: Pannenkoeken bakken

Locatie: 

Keuken

Aantal deelnemers:

2 of meer

Materiaal:

Schakelknop + schakelkastje, mixer met beslaghaken of keukenmachine, pak pannenkoekenmix en verdere benodigdheden, (doorzichtige)beslagkom, tafel/werkblad

En verder een kooktoestel, pan, spatel, en beleg voor op de pannenkoek.

Tijdsduur:

10 minuten voor het beslag, daarna kan je de pannenkoeken gaan bakken

Voorbereiding:

Zet alle materialen klaar: mix en benodigdheden voor pannenkoekenbeslag, mixer of keukenmachine, beslagkom en schakelknop met schakelkastje. Sluit de schakelknop (via schakelkastje) aan op de mixer of keukenmachine. Plaats de schakelknop zo bij het kind met EMB zodat deze er zo goed mogelijk bij kan. Zet de mixer of keukenmachine aan, en test of deze werkt met de schakelknop en schakelkastje. Kies de plaats uit waar je het beslag wilt maken: dichtbij de jongere zodat het ook de trillingen van de mixer kan voelen, of iets verder weg zodat de jongere kan kijken en luisteren wat er gebeurt.

Speluitleg:

Doe de pannenkoekenmix in een kom en voeg de overige ingrediënten erbij (zie de verpakking van de pannenkoekenmix). Zet de mixer in de kom en zet deze ook aan. Stimuleer de jongere om op de knop te drukken zodat de mixer aangaat. Maak het beslag volgens de verpakking. Omdat er vaak rauwe eieren ingaan, kun je beter dit beslag niet proeven.

Dit is een leuke activiteit om samen met ouders of broers of zussen te doen. De jongere met EMB bedient de schakelknop. En de ander houdt de mixer vast en stimuleert de jongere met EMB. Zo ontstaat interactie.

Nadat het beslag klaar is, moeten de pannenkoeken natuurlijk nog wel gebakken worden. Dat gaat lekker ruiken en is een leuke geurbeleving. Kun je hierop niet wachten, dan is het natuurlijk ook mogelijk om alvast een kant en klaar pakket pannenkoeken te hebben die je kunt opwarmen in de magnetron. Die kun je dan direct opeten!

Kiezen wat je op de pannenkoek wilt, is natuurlijk ook een leuke ruik-proef-voel-activiteit. Als een kind geen pannenkoek kan eten in stukjes, kun je de pannenkoek na het bakken ook nog blenderen. Het ziet er niet smakelijk uit, maar het proeft echt wel naar pannenkoek!

Variaties:

Om er nog meer een belevingsgerichte activiteit van te maken kun je de mix eerst laten ruiken. Maak het pak dan open en knijp er heel zachtjes in terwijl je het onder de neus van de jongere houdt. Je kunt het ook laten voelen door wat mix over de handen heen te strooien. Of leg wat mix op het werkblad. Laat de jongere er naar kijken als je het vanuit het pak strooit.

De schakelknop kun je plaatsen op het werkblad van de (rol-)stoel, of op een ander tafelblad zodat de jongere er goed bij kan. Je kunt ook voor een variatie gaan door hiermee in de statafel te werken: de jongere met EMB heeft dan een ander overzicht over de keuken dan vanuit de stoel.

Eventueel kan je het nog veel gekker maken: liggend (buik of zijlig) op de grond/ ligorthese, kun je de knop natuurlijk ook bedienen. Als de jongere van heel harde prikkels houdt, kun je de kom met de mixer op/tegen het lijf aanhouden zodat hij/zij de harde prikkel direct aan het lijf ervaart.

Meer informatie en bijlagen:

 

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.