(voor) Lezen met Het Sprekend Boek

Locatie:

Binnen

Aantal deelnemers:

1 of meer

Materiaal:

Computer, schakelaar (knop), USB schakelkastje om schakelaar aan te sluiten op computer/laptop

Eventueel: klittenband&klittenvild voor bevestiging de schakelaar, kussens om de benen te positioneren bij bediening met de voeten.

Tijdsduur:

10 minuten of langer

Voorbereiding:

Start de computer op en ga naar www.hetsprekendboek.nl en log in.

Sluit de schakelaar aan op de L-ingang van het schakelkastje en sluit het schakelkastje via een USB-poort aan op de computer. Plaats de schakelaar op een plek waar deze makkelijk ingedrukt kan worden door de jongere en bevestig de schakelaar goed zodat deze niet per ongeluk weg gedrukt kan worden. Plak eventueel de kabel af zodat er niet (per ongeluk) aan de kabel getrokken kan worden.

Voor inspiratie waar je de schakelaar kan plaatsen, zie het volgende filmpje: https://youtu.be/8xfK5wnvu2o

Speluitleg:

Het kind met EMB kan nu zelfstandig een boekje lezen door steeds op de knop te drukken voor de volgende pagina. De andere kinderen kunnen mee kijken en luisteren en eventueel het kind bij de knop aanmoedigen om weer op de knop te drukken en waar nodig om dit samen te doen.

Het kiezen van het boekje kan de begeleider doen of de andere kinderen. Er zijn heel veel mogelijkheden om een geschikt boekje te vinden. Gebruik hiervoor de zoekfunctie, omdat je hier niet alleen op inhoud en niveau kunt kiezen maar ook op meer praktische aspecten zoals:

  • het aantal pagina’s dat een boekje duurt (vindt een kind dat snel saai of juist prettig)
  • het aantal regels tekst onder elke pagina (is het kind onrustig en drukt het vaak op de knop of is het juist heel moeilijk om de knop te bedienen, dus mag de beloning ook lang duren)
  • is de spreekstem een man of vrouw (man is soms harder, kan leuk of juist schrikken zijn)
  • zijn er geluiden toegevoegd aan de boekjes (wat hilarisch kan zijn maar ook erg kan laten schrikken)

Variaties:

Om de jongere langer zelfstandig boekjes te kunnen laten lezen is de ‘eenknops bibliotheek’ gemaakt. Hiermee kan het kind zelfstandig een volgend boekje kiezen als het eerste boekje uit is. Dit gebeurt middels ‘scanning’, elke 2 seconden verschuift het selectie-kader naar het volgende boekje. Dus afhankelijk van het moment waarop weer op de knop wordt gedrukt wordt er een ander boekje gestart.

Met een verlengkabel of een draadloze schakelaar is het ook mogelijk om de schakelaar aan een voet te bevestigen als een kind ligt. Dan kan het Sprekend Boek als ‘luisterboek’ dienen en is het mogelijk een motivatie om de benen meer te bewegen. Op deze manier kan de schakelaar uiteraard ook in bed bij de handen geplaatst worden waarbij een hand ‘per ongeluk’ de schakelaar kan raken waarbij deze beweging beloond wordt met een voorgelezen bladzijde. Voor dit soort toepassingen is het handig om boekjes te kiezen met meer tekst per pagina (en de eenknops-bibliotheek zodat er altijd een reactie komt op een actie met arm of been, ook als het boekje uit is).

 

Je kunt boekjes selecteren als ‘favoriet’ door op het hartje linksonder te klikken, dan verschijnen deze boekjes op de homepage onder het ‘favorieten-hart’ en kun je ze later makkelijk terugvinden.
Ook is er alvast een aantal ‘Zoek-filters’ opgeslagen binnen de zoekfunctie (staan midden boven).

Dit zijn de volgende selecties:

  • Korte boekjes met 1 regel tekst per bladzijde
  • Boekjes met veel extra geluiden en muziek
  • Moeilijke boekjes voor hoger niveau
  • Populaire boekjes van de afgelopen maand (binnen het Sprekend Boek)
  • Makkelijke boekjes met vrouwenstem zonder extra geluiden
  • Boekjes over ziekenhuis, handicap en je eigen lichaam
  • Liedjes met muziek in plaats van boekjes

Je kunt zelf ook nieuwe zoekfilters opslaan zodat je ze later kunt hergebruiken.

Meer informatie en bijlagen:

 


Deze activiteit is gebaseerd op Het Sprekend Boek. http://hetsprekendboek.nl/

Reacties (2)

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.