(Disco) Bowlen

Locatie:

Binnen of buiten

Aantal deelnemers:

1 of meer

Materiaal:

  • Kegels of plastic flessen (eventueel gevuld met water/zand) of blikken
  • Ballen (groot of klein)
  • Halve regenpijp of zelfgemaakt bowlingrekje
  • Optioneel: materialen om de bowlingbaan aan de zijkanten af te zetten (bijvoorbeeld lage tafels, kussens, bezems etc.)

Tijdsduur:

15 minuten of langer

Voorbereiding:

Zet de ‘bowlingbaan’ van te voren klaar. Dit betekent 10 kegels (of flessen) in een V vorm, met een aantal ballen die gebruikt kunnen worden. Om het makkelijker en echter te maken kunnen er aan de zijkanten materialen worden neergezet of gelegd om een echte bowlingbaan na te bootsen. Deze dienen dan als ‘hekjes’.

Wanneer een regenpijp wordt gebruikt dan kan deze direct worden ingezet. Gebruik in dat geval een kleine bal (bv tennisbal). Wanneer een bowlingrekje wordt gebruikt dan dient dat vooraf te zijn gemaakt van PVC-buizen (zie bijlage 1). Je kunt dan grotere ballen gebruiken.

Speluitleg:

Plaats de jongere in de rolstoel voor de bowlingbaan. Leg de regenpijp of het bowlingrekje met het ene uiteinde op de schoot of het blad van de jongere en met het andere uiteinde op de grond, vlak voor de bowlingbaan. Geef de jongere de bal en laat hem of haar 2 keer rollen (door tegen de bal te duwen), net als tijdens het ‘echte’ bowlen. Je kunt als spelleider ook de punten bijhouden (zie puntenkaart, bijlage 2).

Variaties:

Je kunt variëren met de afstand tussen de jongere en de kegels. Hoe groter de afstand, hoe moeilijker het wordt. En hoe kleiner de bal hoe moeilijker het is om de kegels om te krijgen.

Om het extra spannend en uitdagend te maken kun je ook de ruimte wat donker maken en er een discolamp neerhangen. Zo kun je disco bowlen.

Gebruik felgekleurde blikken die je op elkaar stapelt voor jongeren met een verminderde visus en/of gehoor. De materialen zijn dan beter zichtbaar en maken meer geluid wanneer ze omvallen. Eventueel kun je bonen of rijst in de blikken doen voor extra geluidseffect bij het omvallen.

Meer informatie en bijlagen:

De volgende bijlages worden op een later moment toegevoegd:

  1. Instructie bowlingrekje maken
  2. Puntenkaart

Deze activiteit is geïnspireerd door de beweegmethode De Kracht van Eenvoud, kaartenset spelen met ballen.http://fysioeducatief.nl/dekrachtvaneenvoud

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.