Schommelen in een zelfgemaakte ligschommel

Locatie:

Binnen of buiten, een vlakke ondergrond

Aantal deelnemers:

1 a 2

Materiaal:

3 gymzaalhoepels of stevige hoelahoeps, 1 gymzaalmatje of stevig matrasje

Tijdsduur:

15 minuten

Voorbereiding:

Leg de mat/matrasje op de grond en vouw deze in de lengte iets dubbel. Doe de hoepels om de mat/matrasje heen. zorg voor voldoende ruimte om de mat heen zodat het kind/de jongere met EMB ook echt kan schommelen

Speluitleg:

Vertel aan het kind/de jongere met EMB dat hij of zij  gaat schommelen. Laat de zelfgemaakte schommel zien en vertel dat je het kind/de jongere hierin gaat leggen.

Afhankelijk hoe zwaar en hoe groot het kind is til je met 1 of met 2 personen het kind uit de (rol-)stoel of je gebruikt de tillift. Til het kind erin hoe je altijd tilt, en denk om je rug!

Leg het kind/de jongere op de mat, en schuif de hoepels op gelijke afstand van elkaar. Vertel dat je gaat schommelen en wieg de schommel rustig heen en weer. Kijk hierbij goed naar het kind/de jongere hoe hij/zij dit ervaart. Als het kind/de jongere het leuk vindt en plezier heeft, kun je iets harder heen en weer gaan. Of juist iets zachter.

Het schommelen op deze manier, is weer een heel andere ervaring dan schommelen zittend en ook anders dan schommelen liggend voorwaarts. Het kan zijn dat het kind/de jongere reageert op de andere beweging, houdt hier goed rekening mee, en ga in op datgene wat het kind/de jongere aangeeft. Het kan zijn dat een kind/jongere met EMB die niet goed tegen voor-achterwaartse schommelbeweging kan, deze beweging juist wel goed aankan. Andersom kan natuurlijk ook!

Variaties:

  • Stimuleer het kind/de jongere om zelf te gaan bewegen en de schommel zo zelf in beweging te zetten.
  • Stop (voorzichtig) plotseling en kijk of het kind/de jongere met een blik, beweging of andere actie zelf aan kan geven dat hij/zij het nog een keer wil! (eventueel gebruik maken van communicatie hulpmiddel:  bv spraak knop met “nog een keer’ ingesproken in de buurt leggen)
  • Als het kind/de jongere dit kan, vraag om zelf aan te geven hoe je moet duwen (harder, zachter)
  • Bij kleine kinderen kan je ook 2 kinderen tegelijk erop leggen
  • Je kan ook een luchtbed gebruiken als matrasje/mat

Meer informatie en bijlagen:

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.