Spelen met een dakgootspeeltje

Locatie:

Binnen of buiten

Aantal deelnemers:

2 of meer

Materiaal:

Een plastic dakgoot met een eind-stukje en een ophangbeugel waarmee je hem bevestigd op een houten onderstel ( zelf te maken van 2 houten plankjes ). Een heleboel kleine balletjes of plastic eieren zoals in het filmpje. Iets waarmee je het geheel kunt vastmaken op het rolstoelblad of op een tafel. In dit voorbeeld is klittenband gebruikt maar het kan ook met een lijmklem o.i.d.

Tijdsduur:

10 minuten of meer

Voorbereiding:

Bevestig de dakgoot op het onderstel en maak het onderstel vast aan de tafel/rolstoelblad. Zorg ervoor dat de dakgoot aan de kant van het kind kort is en aan de andere kant lang, zodat een kleine beweging een groot effect geeft (en de dakgoot altijd terugvalt in z’n oorspronkelijke positie, ook als de balletjes vooraan liggen). Als het speeltje op het rolstoelblad zit, positioneer dan de rolstoel zo dat de andere kant van de dakgoot op een tafel o.i.d. rust. Zoek een paar leuke kleine balletjes of plastic eieren of iets anders wat rolt en niet kapot valt bij elkaar. Het mag niet groter zijn dan de dakgoot, want het moet daarin kunnen rollen. Kies een plek waar de rondvliegende balletjes niets kapot kunnen maken.

Speluitleg:

Zet de stellage op tafel/rolstoelblad voor het kind en nodig het kind uit om de hand op het begin van de dakgoot te leggen. Kijk wat er gebeurt en of het kind kracht zet op de dakgoot waardoor deze gaat kantelen. In principe is dat op zich al een heel leuk effect omdat er weerstand gevoeld wordt bij het omlaag duwen van de dakgoot én bij het terugvallen natuurlijk een geluid  op tafel.

Leg vervolgens een balletje in het begin van de dakgoot, dus bij de hand van het kind. Het balletje zal dan wegrollen richting het einde van de dakgoot. Vervolgens kun je de dakgoot heel voorzichtig omlaag duwen zodat het balletje weer terug komt rollen. Als het kind het kan is het natuurlijk ook mogelijk dat het kind zelf balletjes in de dakgoot legt en weer kantelt om ze terug te laten rollen. Als de hand op het begin van de dakgoot blijft liggen voel je dan het balletje tegen je hand aan rollen. Dan kun je de dakgoot weer loslaten en rolt het balletje terug.

Als het kind voldoende kracht heeft om de dakgoot zelfstandig omlaag te kunnen duwen kan dit met kracht gedaan worden zodat het balletje de lucht in vliegt. Laat het balletje stuiteren en raap het daarna op om het weer (samen) terug te leggen in de dakgoot.

Variaties:

Als je wilt kun je aan de voorkant van de dakgoot ook een stop zetten zodat de balletjes in principe in de goot blijven liggen als deze rustig omhoog en omlaag bewogen worden. Het nadeel hiervan is dat het kind misschien minder goed kan zien hoe de balletjes weg rollen.

Kies balletjes met meerdere kleuren, dan geeft het rollen een mooi visueel effect. Evt. kun je ze ook schilderen of met gekleurde tape beplakken voor een sterker visueel effect. Ook kun je op zoek gaan naar balletjes met een belletje erin zodat het rollen ook nog een extra geluid maakt. Bij de hobby-winkels zijn doorzichtige balletjes te koop in diverse maten die je kunt vullen met elk materiaal wat je wilt.

Als er andere kinderen beschikbaar zijn is het leuk om deze te laten helpen om de balletjes op te rapen en terug te stoppen.

Als het lukt om de balletjes echt de lucht in te laten schieten kun je de andere kinderen ook uitdagen om de balletjes meteen te vangen voordat ze op de grond vallen. Dit geeft veel actie rondom de dakgoot wat het een heel vrolijk dynamisch geheel maakt.

Als je wilt dat je kind ook alleen met dit speeltje kan spelen kun je aan het einde een afgeknipte plastic fles schuiven. Op die manier vliegen de balletjes minder snel uit de dakgoot en komen ze dus weer naar beneden rollen (mits de dakgoot lang genoeg omlaag gedrukt wordt aan de kant van het kind).

Meer informatie en Bijlagen:

  1. Voor meer info over het speeltje kijk op http://www.cdevink.nl/Aanpassingen.htm#DakgootSpeeltje

 


Deze activiteit is geïnspireerd door de beweegmethode De Kracht van Eenvoud, kaartenset spelen met ballen.http://fysioeducatief.nl/dekrachtvaneenvoud

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.