Locatie:
Binnen of buiten
Aantal deelnemers:
1
Materiaal:
Knispermouw
Tijdsduur:
5 minuten of meer
Voorbereiding:
Neem een knispermouw. Zorg voor een fijne plek voor het kind/ jongere met EMB (stoel, grond, bedbox).
Speluitleg:
Laat de knispermouw zien aan het kind/ de jongere met EMB. Laat de knispermouw horen door er zelf zachtjes mee te knisperen. Bereid het kind/de jongere voor door te vertellen dat je de knispermouw om de arm gaat doen. Schuif de knispermouw rustig om de arm van het kind/de jongere. Schuif het zo naar boven dat het om de elleboog heen zit. Het kind/de jongere met EMB kan nu met minimale bewegingen de mouw laten knisperen en kraken. Het kind/de jongere gaat mogelijk kijken naar de arm waar het geknisper vandaan komt. Deze activiteit stimuleert het bewegen van de arm, het kijken naar waar het geluid vandaan komt en zo wordt het kind zich meer bewust van zijn of haar eigen lichaam. Doe hierna de knispermouw om de andere arm zodat het kind ook aan de andere kant bewust wordt van de arm, het geluid en de bewegingen.
Variaties:
- Als je geen knispermouw hebt, kun je je broer of zus/ vader of moeder een zak chips laten leegeten 😉 Maak hiervan de boven en onderkant voorzichtig open en maak de binnenkant voorzichtig schoon. Schuif de zak over je arm en bewegen maar.
- In EHBO dozen zit vaak “knisperfolie” (een reddingsdeken/ isolatiedeken). Hiervan kun je ook een stuk afknippen en losjes om een arm of been winden. Dit heeft hetzelfde effect.
- Als je dit folie (reddingsdeken/ isolatiedeken) heel laat, kun je er ook op liggen. Bij iedere beweging die je maakt hoor je de deken knisperen.
- Zie ook de activiteit bewegen met een knisperbroek:
- https://www.ikgaemb.nl/inspiratiebox/bewegen-met-een-knisperbroek/
Meer informatie en bijlagen:
- Een <knispermouw> is te koop via DoekjesvoorKids.