Samenspelen met een stofzuiger

Locatie:

Binnen

Aantal deelnemers:

2 of meer

Materiaal:

Schakelknop/schakelkastje, stofzuiger

Tijdsduur:

10 minuten of meer

Voorbereiding:

Zet de volgende materialen klaar:

  • stofzuiger (zonder ‘zuigmond’, dus alleen het open uiteinde.
  • schakelkastje
  • schakelknop

Doe het schakelkastje in het stopcontact en doe hierin de stekker van de stofzuiger. Sluit de schakelknop hierop aan, en bekijk op welke stand je het spel wilt spelen (zie uitleg over het schakelkastje). Zet de stofzuiger aan. Geef 1 kind/jongere de schakelknop, en zet bij het andere kind/jongere de stofzuiger neer, zie het filmpje. De kinderen/jongeren kunnen in hun stoel zitten of op een andere plek liggen of zitten. Op de grond is het ook leuk.

Speluitleg:

Laat de stofzuiger zien en voelen aan de kinderen/de jongeren met EMB. Vertel dat het herrie kan maken. Laat de stofzuiger aanzetten door het kind/de jongere met de knop. Laat eerst maar horen, voordat je het zuigen laat voelen. Dit kan best spannend zijn. Nadat de kinderen gewend zijn aan het geluid van de stofzuiger kun je het zuiggedeelte aan een kind geven of in de buurt van een kind houden. Als het kind het leuk vindt, kun je het zelf laten ontdekken. I.v.m. de hygiëne is het beter om niet toe te staan dat de stofzuigerslang in de mond mag. Als het kind het nog spannend vindt, of de stofzuigerslang niet zelf vast kan houden kun je allerlei materialen laten aanzuigen: het stof van de zitting van de rolstoel, het werkblad of de tafel. Ook kun je de zuigkracht van de stofzuiger heel laag zetten, en het zuigen laten ervaren op de hand of op de kleding van een kind. Later kun je het omwisselen, het kind met de knop krijgt dan de stofzuigerslang, en omgekeerd.

Variaties:

  • Echt helpen met huishouden kan natuurlijk ook. Dit kan op 2 manieren: het kind met EMB mag door middel van het indrukken van de knop bepalen of de stofzuiger aan of uit gaat, hiermee kun je je vader/ moeder/ broer of zus, of PGB-er lekker plagen door ‘m steeds aan en uit te zetten.
  • Je kunt ook de stofzuigerslang aan het kind geven, zodat het kind kan stofzuigen, en ontdekken wat je allemaal op kunt zuigen (gordijnen, je hand, je kleren)

Meer informatie en Bijlagen:

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.