Project SpeelKanjers

Het project SpeelKanjers is opgezet om het samenspelen tussen kinderen en jongeren met én zonder beperking te stimuleren. Praktijk en onderzoek laten zien dat dit helaas (nog) niet vanzelfsprekend is. SpeelKanjers is een initiatief van Stichting In Actie (Ik ga EMB!) en wordt gefinancierd door Het Gehandicapte Kind.

Er wordt binnen dit project samengewerkt met meerdere project- en samenwerkingspartners waaronder: De Speeltuinbende, Rijndam Revalidatie en Mytylschool de Brug. SpeelKanjers heeft diverse samenspeelproducten opgeleverd.

Doel

Het doel van SpeelKanjers is om het samenspelen tussen kinderen en jongeren zonder beperking en kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar met een lichamelijke beperking of meervoudige beperking stimuleren en tevens de kans op eenzaamheid verkleinen, de participatie vergroten en de handelingsverlegenheid van hun omgeving wegnemen.

Samenspeelproducten 

Binnen SpeelKanjers is een aantal samenspeelproducten ontwikkeld:

Buitenspeelkliko: deze kan het beste worden ingezet in situaties waarbij kinderen met en zonder beperking elkaar buiten ontmoeten en waar het samenspelen door middel van de materialen uit de kliko vergemakkelijkt en gestimuleerd kan worden.

Binnenspeelkoffer: deze heeft hetzelfde doel als de Buitenspeelkliko maar dan gericht op binnenspelen.

Minitas: is ontwikkeld voor kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand tot 4 jaar. Deze Minitasjes zijn erop gericht om (samen)spel onder de aandacht te brengen bij gezinnen met deze kinderen en worden uitgezet bij professionals die in direct contact staan met deze gezinnen.

EMB Speelbox: doel van deze speelbox is om het (samen)spelen van personen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) te stimuleren. Binnen SpeelKanjers is de eerder ontwikkelde EMB Speelbox doorontwikkeld tot drie varianten: 1) Samenspeelspeelbox (gericht op samenspelen), 2) Belevenisbox (gericht op prikkelen van de zintuigen), 3) Technologiebox (gericht op verkennen van technologische mogelijkheden).

Vervolg

Het project SpeelKanjers is officieel afgerond en heeft ondertussen een vervolg gekregen middels een pilot waarin de distributie (uitleen) van de ontwikkelde samenspeelproducten verder wordt verkend. De samenspeelproducten zijn te leen tot oktober 2023 via de volgende organisaties:

Speelotheek Tuf-Tuf (Utrecht): www.tuftuf.net

Stichting Hoeksche Waard Actief (Hoeksche Waard): www.hoekschewaardactief.nl

Gemiva Zorginnovatie (Gouda): innovatie@gemiva-svg.nl

Ergo Actief (Friesland): www.ergoactief.nl

Let op: de EMB Speelboxen zijn niet te leen via Stichting Hoeksche Waard Actief!

De Minitassen zijn reeds verspreid onder diverse zorgprofessionals.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.