Studentenproject ‘Contact in rolstoel’

De afgelopen 3 maanden zijn de studenten Koert en Marieke (TU Delft) aan de slag gegaan met een project waarin ze op zoek zijn gegaan naar manieren waarop ouders en rolstoelgebonden jongeren – die niet zelfstandig kunnen rijden – meer contact kunnen hebben tijdens het wandelen. Hieronder staat een verslag van hun ideeën en vorderingen.

Hallo allemaal! Wij zijn Koert en Marieke, twee studenten van de TU Delft. Voor de minor ‘Geneeskunde voor technische studenten’ mogen wij een project aanpakken waarbij wij proberen het wandelen met EMB kinderen gezelliger en prettiger te maken voor zowel de verzorger als het kind. Hiervoor hebben we een aantal ideeën aan jullie voorgelegd via de facebookpagina van Ik Ga EMB. Wij willen jullie enorm bedanken voor alle reacties, we hebben hier veel aan gehad! Hieronder vindt u per oplossing een korte toelichting waarmee uw vraag hopelijk beantwoord wordt.

Inklapbare duwstang achterstevoren
Een van de ideeën die we hebben gedeeld was de duwstang waarbij het kind als het ware achteruit rijdt. Dit concept is inderdaad al door sommige mensen in gebruik genomen. Door middel van het inklapbaar maken van de duwstang, willen wij proberen dit concept te verbeteren. De stang kan dan worden weggeschoven wanneer deze niet gebruikt wordt. Ook zal het systeem relatief makkelijk op een rolstoel te monteren zijn.

Spiegel/tabet bevestiging
Waar we veel aan hadden waren de reacties waarin benoemd werd dat kinderen de spiegel of het tablet als speelgoed kunnen zien. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen, zullen we de spiegel buiten het bereik van het kind plaatsen.

Duwstang naast rolstoel
Enkele reacties gingen over eventuele nieuwe projecten. Helaas gaat het binnen de tijd die wij kunnen besteden aan dit project niet lukken om af te wijken van de ontvangen opdracht. Onder andere  kregen we veel reacties over de stang waarmee naast de rolstoel gelopen kan worden. Over dit concept zijn wij ook erg enthousiast. Helaas, vanwege de natuurkundige complexiteit, hebben we met de adaptatietechnicus van het Rijndam besloten dit idee niet uit te voeren. Met deze stang zou de verzorger ongelijke kracht moeten leveren bij het duwen van de rolstoel. Zeker bij wat oudere/zwaardere kinderen is het sturen lastig en geeft een risico op blessures. We zijn nu in overleg met experts om te bekijken of dit concept toch een toekomst kan hebben. In combinatie met nieuwe concepten binnen de rolstoel branche, zoals elektrisch aangedreven rolstoelen, zouden de lasten van de verzorger dermate kunnen worden verminderd dat een zijwaartse duwstang mogelijk wordt. De kennis die wij opdoen door het contact met experts geven we door aan het Rijndam Revalidatiecentrum. Hierdoor kunnen nieuwe projecten worden opgezet voor een nieuwe lichting studenten of mensen die graag mee willen denken over oplossingen voor de problemen die rolstoelgebonden kinderen ervaren.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.