De ballon laten schieten

Locatie:

Binnen

Aantal deelnemers:

2

Materiaal:

Een punchballon, een metalen schroefoog voor in het plafond, 5 a 6 meter wat losse elastiek.

Tijdsduur:

5 minuten of langer

Voorbereiding:

Bevestig het schroef oogje in het plafond en haal de lange elastiek door het oogje. Knoop de elastiek op de juiste lengte aan elkaar (de elastiek moet goed vast te houden zijn, maar als je hem los laat moet ie echt met kracht weg schieten). Uiteraard kun je hier later nog in varieren door de rolstoel dichterbij of verder weg te zetten.

Knoop een ballon (of meerdere) vast aan het elastiek (dit kan door het tuutje door een knoopsgat te halen, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon met een touwtje stevig vastknopen).

Speluitleg:

Positioneer de rolstoel op een goede afstand van de elastiek met ballon.

Haal de elastiek naar je toe en biedt hem op een makkelijke manier aan voor het kind. Bijvoorbeeld door de elastiek met twee handen uit elkaar te houden waardoor het kind de elastiek kan pakken. Mocht dit te moeilijk zijn, dan kun je de elastiek natuurlijk ook onder een hand van het kind stoppen.

Vervolgens kun je het kind uitdagen om zich te bewegen waarbij de elastiek los schiet. Als het kind de elastiek te strak vasthoudt kun je de rolstoel wat verder weg zetten zodat er meer spanning op de elastiek komt te staan, en andersom.

En als de elastiek dan los schiet is dat natuurlijk hilarisch en kun je er samen uitgelaten op reageren om vervolgens opnieuw de elastiek naar je toe te halen. Zie filmpje.

Variaties:

Je kunt de elastiek ook vast maken aan één hand zodat hij niet weg schiet, maar wel lekker mee beweegt als de hand bewogen wordt. Of je kunt de elastiek vastmaken aan de meest passieve hand om de actieve hand uit te dagen om bijvoorbeeld tegen de ballon aan te slaan. (hiermee wordt dan automatisch de passieve hand geprikkeld).

Meer informatie en bijlagen:


Deze activiteit is geïnspireerd door de beweegmethode De Kracht van Eenvoud, kaartenset elastieken.http://fysioeducatief.nl/dekrachtvaneenvoud

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.