Proef spelletje

Locatie:

Binnen

Aantal deelnemers:

1 of meer

Materiaal:

Diverse etenswaren met verschillende smaken, bijvoorbeeld: divers broodbeleg, verschillende soorten fruit, sauzen, dressings etc. Een servet, lepel of kauwzakje en de pictogrammen met lekker / niet lekker

(Eventueel 2x praatknop 1 met de spraakboodschap ik vind het lekker / ik vind het niet lekker, een Eazyhold)

Tijdsduur:

15 minuten of meer

Voorbereiding:

Pak de verschillende etenswaren om te proeven en zet deze op tafel. Leg de andere spullen ook alvast binnen handbereik. 

Tip: gebruik een kauw- of sabbelzakje (bv. van Nuby) wanneer er risico is op verslikken. Overleg voor gebruik met een logopedist. 

Speluitleg:

Vertel de jongere wat jullie gaan doen. Leg de pictogrammen met lekker / niet lekker elk in een hoek van het rolstoelblad of voor de jongere op tafel. Vertel wat er op de pictogrammen staat. Eventueel kun je iets bekends koppelen aan de pictogrammen zodat de jongere deze goed herkent. Bijvoorbeeld: Chocolade is lekker / Spruiten zijn niet lekker. Doe de jongere een servet of slab voor. Kies een etenswaar uit om te proeven. Geef de jongere de tijd om te proeven en laat hem of haar dan aangeven of het lekker of niet lekker is. Durf te experimenteren met smaken! Tip: zet een beker drinken klaar voor het geval de jongere iets echt niet lekker vindt en hij / zij de smaak snel kan wegspoelen. Of gebruik een natgemaakte washand om aan te sabbelen wanneer de jongere niet mag drinken.

Variaties:

Dit spel kun je uitbreiden door de etenswaren eerst te laten ervaren. Bijvoorbeeld: Laat eerst een citroen zien, voelen en ruiken en laat de jongere dan pas proeven. Ook kan je de verschillende smaken benoemen zoals zoet, zuur, zout en bitter, maar soms is lekker / niet lekker al voldoende.  

Laat de jongere aangeven of hij/zij iets lekker of niet lekker vindt met behulp van de praatknoppen (zelf indrukken of samen indrukken). 

Geef de jongere een (zachte) lepel in de hand om zelf mee te proeven. Wanneer de jongere weinig handfunctie heeft kun je een Eazyhold bandje gebruiken. 

Meer informatie en bijlagen:

  • Een nuby sabbelzakje is o.a. te koop op bol.com

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.