Spelen met een hond

Locatie:

Binnen of buiten

Aantal deelnemers:

2 of meer

Materiaal:

Werkblad, balletje, beloningssnoepjes voor de hond

Tijdsduur:

5 tot 10 minuten per keer ( wel veel oefenen )

Voorbereiding:

Leer je hond apporteren met een balletje en bouw dit vervolgens uit door hem het balletje op een tafeltje te laten leggen (en los te laten). Elke keer als hij de goede kant op beweegt een klein beloningsbrokje geven. Daarna verder gaan door pas te belonen als hij nadat het balletje op het blad ligt weer gaat zitten (met commando).Pas als de hond dit kan verder gaan met oefenen met de rolstoel.

In ons geval was het hondje te klein om het balletje direct op het blad te leggen, dus hebben we een klein opstapkrukje voor de rolstoel gezet waar hij eerst op moet klimmen.

Speluitleg:

Het kind in de rolstoel krijgt een balletje op het werkblad en wordt uitgedaagd dit balletje van het blad te duwen, of door te bewegen het balletje van het blad af te laten rollen. Als dit moeilijk is kan het helpen door het blad een beetje hellend te zetten zodat het balletje er bijna uit zichzelf af rolt, dus met de kleinste beweging al eraf rolt. In dit geval zul je de hond wel moeten helpen door het balletje van hem over te nemen als deze het op het blad legt (om het zelf heel voorzichtig neer te leggen op een plek waar de bal blijft liggen (evt. met plakband of zo een ribbeltje creƫren waar het balletje op blijft liggen).

De uitdaging is ook om de hond te leren dat hij soms/vaak lang moet wachten voordat het balletje weer op de grond terechtkomt. Hij moet geduld leren hebben en zeker niet het balletje zelf van het blad afpakken.

In het begin kun je uiteraard zelf het balletje wegslaan als de hond nog aan het leren is.

Variaties:

In plaats van een balletje kunnen ook andere voorwerpen gebruikt worden. Pas wel op met speelgoed wat niet voor de hond bedoeld is, want voor je het weet denkt de hond dat hij daar mee mag spelen. Ook houten stokjes en zo zijn niet echt geschikt om te laten apporteren omdat er tanden van de hond in komen te staan.

Als een kind niet zelf de bal van het blad af kan duwen (bewegen), is het ook een mogelijkheid om het kind met een schakelaar of oogbesturing om hulp te laten roepen. Het initiatief ligt dan toch bij het kind, maar iemand anders komt dan helpen om het balletje weg te slaan.

Meer informatie en bijlagen:

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.