Spelen met een slingerbal

Locatie:

Binnen of Buiten

Aantal deelnemers:

1 of meer

Materiaal:

Bal of ballonhoes met een punchballon, touw om de bal op te hangen. Voor de variatie: blikken of blokken die omgeslingerd kunnen worden

Tijdsduur:

15 minuten of meer

Voorbereiding:

Blaas de ballon op in de ballonhoes en hang de ballonhoes vervolgens op aan een touw. Als je wilt dat de ballon een extra leuk geluidseffect geeft, kun je voor het opblazen een handje rijst of macaroni in de ballon doen.
Wanneer je met de bal/ ballon blikken om wil slingeren, zorg dan dat dit ook klaar staat. Zet de blikken op een tafel zodat de jongere vanuit de rolstoel goed het effect kan zien van het omgooien van de blikken. Zorg dat de bal ophangt op de juiste hoogte en bv. niet tegen de tafel aan slingert.

Speluitleg:

Geef de jongere de bal om deze te verkennen. Zeker bij een ballonhoes zitten er veel leuke voelmaterialen en sliertjes aan waaraan gevoeld kan worden. De jongere kan schudden met de ballon en ermee gooien. Doordat hij aan een touw hangt komt de ballon steeds weer terug. De jongere kan met een flinke zet tegen de bal ook blikken omslingeren.
Het stimuleert actie-reactie, bewegen en het zorgt voor veel plezier.

Variaties:

  • Maak een toren van een aantal blikken of blokken. Laat de jongere de toren omgooien met de slingerbal. Dit kan doordat de jongere een flinke duw geeft tegen de bal.
  • Voor jongeren met een visuele beperking is het leuk om een belletje aan de bal te hangen, zodat ze de bal kunnen lokaliseren.
  • Voor jongeren met een beperkte handfunctie kun je een gymlint/keykoord aan de bal bevestigen. Je kunt het koord dan om de hand/vingers van de jongeren haken, zodat deze de bal makkelijker kan laten slingeren.

 

Meer informatie en bijlagen:


Deze activiteit is geïnspireerd door de beweegmethode De Kracht van Eenvoud, kaartenset slingerbal.http://fysioeducatief.nl/dekrachtvaneenvoud

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.